Calatorii,Preparate Romanesti,Mediterana,Asia,Franta,Slow Food.

sâmbătă, 7 august 2010

Tarte Gizzada



Reteta:
aluat-4 cani de faina
-2 lingurite de sare
-150gr unt
-80 ml ulei
-1 cana apa calda
umplutura -2 nuci de cocos mari
- -2 cani de zahar brun
-1/2 de lingurita bicarbonat
-2 lingurita de apa
-nucsoara
1/2 lingura de unt
Preparare:Amestecati toate ingredientele si framantati bine pana obtineti un aluat de consistenta potrivita,pe care il faceti bila si il inveliti in nailon,apoi il dati la rece.
Umplutura:Miezul de nuca se rade si se pune in tigaie impreuna cu untul si cu celelalte ingrediente.Se lasa la foc 5 minute amestecand continuu.
Se scoate aluatul,se intinde si se decupeaza in forme rotunde.Se pune aluatul in palma si se ciupesc marginile cercului,facand niste colturi ca la o steluta.Puteti folosi si forme de prajituri.In adancitura formata se pune umplutura rece,prajiturile se pun pe o tava unsa cu grasime si se dau la cuptorul incins,la 200 de grade.
foto wikipedia

Yam cu file de somn.

Yam cu somn.

0,5kg de somn file
sare,piper
1 cana de yam,cojit si ras
1/2 cana de ceapa
1 cana de fasole neagra fiarta
2 fire de ceapa verde tocata
1/4 cana de seminte de floarea soarelui(miez)
2 linguri dressing
6 turte de faina(mici)
Preparare:
Pestele se condimenteaza si pune pe gratar pana se coace,apoi se taie in fasii.Yamul ras se soteaza cu putin ulei de palmier sau unt pana devine crocant.Se transfera intr-un bol.
In aceeasi tigaie se soteaza ceapa,fasolea neagra fiarta,semintele de floarea soarelui si apoi se amesteca toate ingredientele.Se adauga putina miere si dressingul.Cu acest amestec se umplu turtele.

marți, 3 august 2010

Tarte tatin

De obicei tartele tatin se fac cu mere,dar se pot face cu orice fruct,uneori se fac si cu legume cum ar fi rosiile sau ceapa.Veti gasi multe retete dar trebuie s-o gasiti pe cea care se potriveste dv. daca nu o puteti adapta,modificand cantitatile.Ma refer la faptul ca fiecare om are in casa vase de marimi diferite. Uneori cantitatile dintr-o anumita reteta nu se potrivesc cu vasul dv de gatit,este de vorba de vasul folosit pt.cuptor mai ales.
Ingrediente:
aluat -300gr faina
-200gr unt sau margarina
-125 gr. zahar
-2 oua
-un praf sare
-un praf bicarbonat
-razatura de lamaie
Ouale se bat cu zaharul,toate ingredientele se framanta bine si se modeleaza aluatul sub forma de bila,se inveleste in folie si da la rece 1 ora.
Intr-o tigaie cu maner de fier ca sa poata fi introdusa in cuptor,sau o tava rotunda se pune 100 de grame de unt,100gr de zahar,scortisoara,esenta de vanilie si se lasa la foc mic.Merele se taie in doua si li se scoate miezul.Pentru o tarta deosebita,mai frumoasa decat celelalte care v-au fost prezente de altii,folositi mere mari si nu le curatati de coaja.Dupa ce ati scos miezul,asezati merele jumatati,vertical in tava sau tigaie.Lasati pe flacara pana cand intindeti o foaie rotunda de marimea tavii,acoperiti imediat merele din tigaie sau tava,avand grija sa introduceti marginile aluatului intre mere si marginile tavii.Vasul se introduce in cuptor.Cand este gata se scoate si se rastoarna pe o tava.

nota: cand puneti merele veti grija sa le presati foarte bine,chiar sa sa le inghesuiti,pentru ca scad si raman locuri libere intre ele.Nu am dat cantitati deoarece cum am spus fiecare are acasa vase de marimi diferite.Pentru acest mod de a realiza tarta este bine sa pregatiti minim 2,5 kg de mere,avand in vedere ca sunt si puse vertical.Dupa ce se raceste se taie,iar in momentul servirii se pudreaza cu zahar.

Butterscotch fondue.


Ingrediente:
1/4 cana de unt
4 linguri de sirop de fructe
1 cana lapte praf
4 linguri de alune nesarate
6 linguri de malai
Cuburi din prajituri sau pandispan
(puteti folosi prajituri vachi)
Cuburi din fructe
Boabe de porumb fiert
Preparare:
Intr-o tigaie faceti un sos din unt si sirop.Incalziti-l pana face bule si apoi adaugati laptele praf,fierbeti 3 minute.Adaugati alunele tocate.
In alta tigaie infierbantati 6 linguri de apa apoi adaugati malaiul si amestecati pana se leaga.Puneti amestecul de malai in sosul dulce,lasati la fiert inca 4 minute
In acest sos se pun fructele si porumbul sau/si cuburile de prajitura si pandispan.

Roule a confiture sau Rulada elvetiana.

Rulada elvetiana mai este cunoscuta si ca swiss roll.
Ingrediente:
120gr.faina de grau,000
5 oua
150gr.zahar pudra
zahar vanilat
1 borcan de marmelada din portocale(sau alta marmelada)

150 gr.ciocolata 60% cacao
80gr alune macinate si prajite
Preparare:
Incalziti cuptorul la 160 de grade.
Galbenusurile de ou se bat cu zahar,pana cand crema devine lucioasa.
Albusurile se bat spuma,se amesteca apoi usor in crema de galbenus.
aluatul se pune pe o coala de hartie de copt,intr-o tava,se da la cuptor.(20min)
Dupa ce se scoate,se lasa la racit si se indeparteaza hartia.
Blatul se stropeste cu amareto,sau un vermut sau lichior mai slab,apoi se unge cu marmelada.
Se ruleaza blatul ca sa obtineti o rulada,care se da la rece.
Ciocolata rupta in bucati se pune la topit.
Ciocolada calda se pune peste rulada,peste care se pun apoi alunele macinate.
Se da la rece cu cel putin trei ore inainte de servire.

Custard,crema de oua si lapte.

Reteta ,ingrediente:
1/2 litru de lapte
1 pastaie de vanilie
6 oua
150 gr de zahar farin
50 gr amidon
1 nuca de unt

Preparare:
Intr-o tigaie puneti 1 lingura de apa rece,apoi laptele si pastaia de vanilie si fierbeti.
In acest timp bateti galbenusurile cu zaharul praf,pana cand culoarea amestecului devine deschisa,apoi adaugati amidonul incet pentru a se incorpora.Pune-ti laptele fierbinte in acest amestec batand energic cu un tel,dupa care puneti intregul amestec intr-o tigaie,la foc mic.Amestecati in continuare,cat mai sta pe foc 2 minute.Din tigaie se pune in alt vas,se pune deasupra unt pentru a nu prinde crusta.
Crema este folosita la realizarea altor preparate dulci,dar poate fi consumata si ca atare.

O Jo Jo

Chiftelute O Jo Jo.
1/2kg carne de vita tocata
2 ardei grasi tocati fin
1 ceapa tocata fin
2 cartofi curatati si dati pe razatoarea mica
3 oua
sare,piper
ghimbir,nucsoara
ulei de palmier
Preparare:
Se amesteca bine toate ingredientele,si se formeaza chiftelute ca niste bile,cu mainile umezite in apa din cand in cand.se prajesc in ulei fierbinte.

Caakiri

Desert caakiri.
Se mai numeste si chakery sau thiakry,este una din cele mai populare delicatese din Niger.
Reteta:
2 cani cous-cous
1 cana lapte
1 cana iaurt
1 cana smantana acra
esenta de vanilie
1/2 cana de zahar
nucsoara rasa
0 mana de stafide
cateva bucati de ananas zdrobite
menta
0 bucatica de unt
sare

Preparare:
Se pun la fiert 4 cani de apa,in care se fierbe couscousul amestecat in prealabil cu sare si unt.Se raceste si se amesteca la rece cu celelalte ingrediente.Se serveste rece.
Ragu din gulii si banane plantaines pt 4 persoane

2 banane plantaines
150gr de orez
8 rosii concase*
20 de gulii rase fin
1 ceapa tocata fin
suc de lamaie
ulei
sare,piper

Preparare:

Bananele fara a fi cojite, se oparesc in apa fiarta10minute.Orezul se fierbe separat.
Incalziti uleiul si sotati ceapa 5 minute.
Bananele racitile in apa,decojiti-le si radeti-le.
Adaugati bananele plantaines,guliile si celelalte peste ceapa si lasati 5 minute la foc mic ,lasati acoperit 15 minute inainte de servire.Este un preparat vegetarian.

*rosii concasse -rosii coapte pe plita intregi.
Vitel cu mango. Reteta din Niger.
pt 4 persoane.Ingrediente:
Vitel cu mango pt.4 pers.

350gr carne vitel
4 samburi de mango
30ml ulei de palmier
1 rosie mare
1 ceapa mare
1 ardei iute
60 gr creveti uscati
sare,piper

Preparare:
Incalziti usor o lingura de ulei,in care amastecati praful obtinut din pisarea samburilor de mango.amestecati si dati deoparte.
Carnea de vita se taie fasii subtiri si s pune intr-o tgaie cu restul de ulei si celelalte ingrediente tocate,si se condimenteaza.Lsati 20 de min. pe foc amestecand continuu.Dupa asta adaugati amestecul de ulei cu pudra de samburi de mango.Adaugati supa de vita pentru a obtine un consistenta dorita a sosului.Se serveste fierbinte cu orez fiert,garnitura.