Calatorii,Preparate Romanesti,Mediterana,Asia,Franta,Slow Food.

luni, 30 august 2010

Bucataria Moldoveneasca.


Bucataria Moldoveneasca are aceleasi radacini ca si cea din estul Romaniei,romanii in proportie de 75 la suta traind pe teritoriul Moldovei,avand aceleasi obiceiuri,cu fratii din vest.
In foto,sarmalute cu mamaliga.
Alimentele populare sunt de obicei :carnea de vaca si porc,cartofii,varza si toate cerealele.Vinul nu lipseste de pe mesele moldovenilor,iar din vin mai fac si un brandy.
Cea mai populara gustare,ca si la romani este mamaliga cu branza si ochiuri.Daca se umbla la borcanul pus pentru iarna,avem deja vestita tochitura.La moldoveni se mai face ghiveci,friptura de porc la tigaie,parjoale si multe borsuri.
Influenta ucraineana si ruseasca atat in Romania cat si in Republica Moldova,a facut sa patrunda preparatele ca borsul sau supele.Dulciurile traditionale sunt ca si la romani cozonacul,placintele moldovenesti,pasca (de pasti) si placinta originala,Invartita.

Bors moldovenesc de vacuta

Ingrediente:
500gr,carne de vaca
20 pastai de fasole verde
1 morcov mare
1 patrunjel
1/2 telina+frunze
2 cepe
1 cana varza tocata
cvas 1-2 cani
verdeata(leustean,marar,patrunjel)
200gr de smantana
3 cartofi
2 rosii
1 lingurita boia dulce
Preparare:
In zeama de carne se adauga morcovul, patrunjelul, telina, ceapa, totul taiat bastonase, fasole verde taiata bucatele, se fierbe 15 minute, se adauga varza taiata ca taiteii, cartofii taiati felii si rosiile. Cind legumele se inmoaie, se adauga cvasul fiert, verdeata (leusteanul, patrunjelul, mararul), sarea, piperul, se lasa sa dea in clocot, apoi vasul se lasa la foc mic 30 minute si se drege cu smintina.
Ingrediente:
Un pui, 2 pahare fasole verde, 4 cepe (se poate folosi si ceapa verde), 2 morcovi, un patrunjel, 0,5 telina, 4 linguri smintina, un ou, 1-1,5 pahare cvas, sare, piper, verdeata.
Preparare:
Se prepara zeama de pui, se adauga legumele taiate (fasole verde, patrunjel, morcov, ceapa, telina) se lasa sa fiarba pina se inmoaie totul (15-20 minute). La sfirsitul fierberii se adauga cvasul fiert, se drege cu sare, se lasa sa dea in clocot si se ia de pe foc. Se adauga smintina batuta cu ou, si se amesteca bine sa nu se coaguleze oul.

Mici Moldovenesti

Ingrediente:
600 g carne de vita, 1k g carne de porc, 150 cm de intestin subtire de porc, 180 g slanina, 8 pahare zeama, piper negru macinat, frunze de patrunjel si marar, sare, usturoi dupa gust. (300gr)
Preparare:
Carnea de porc si de vita se trece prin masina de tocat, se adauga usturoiul presarat cu sare si pisat, piperul macinat, putina zeama si se amesteca bine. Cu aceasta compozitie omogena se umple intestinele dindu-le forma de cirnatei, se pune pe gratarul uns cu slanina si se prajeste pe ambele parti. Se pot praji si pe tigaie. Se serveste cu o garnitura de legume si cu mujdei.
Pentru prepararea mujdeiului se presara usturoiul cu sare si se piseaza foarte bine pina devine ca o alifie in care se adauga bulionul de carne, frunzele tocate de patrunjel si marar. Se poate folosi piper negru sau rosu dupa gust.