Calatorii,Preparate Romanesti,Mediterana,Asia,Franta,Slow Food.

joi, 19 august 2010

rasol de vitel cu sos de bere

Ingrediente:
P.un rasol de vitel.
Un rasol de vitel,aproximativ 2,5kg
Morcovi 0,200kg
Telina 0,200kg
Patrunjel radacina 0,200kg
Ardei gras 0,300kg
Ceapa 0,200kg
Patrunjel verde 1 legatura
Rosii 0,500kg
Usturoi 0,100kg
Bere blonda 0,5 L
Mustar fin 0,150kg
sare,piper boabe,foi dafin,cimbru ramurele,
Ulei 0,050 L
Faina 0,030kg

Mod de preparare: Pregatire:
Rasolul se spala si se curata bine,se pune la fiert in 3 litri de apa.
Morcovii,telina si patrunjelul se spala,se curata si se pun la fiert intregi alaturi de rasol.
Ardeii si ceapa,se spala se curata si se toaca marunt
Rosiile se spala si se taie cuburi mari.
Usturoiul se desface in catei si se pune la fiert cu rasolul.
Patrunjelul verde se spala si se toaca.
Faina se pune in o ceasca de bere.
Preparare:
Rasolul si legumele se fierb impreuna pana sunt gata legumele,care se scot,se continua fierberea rasolului pana se desprinde carnea de pe os.In supa se mai pun dafinul,sarea si piperul boabe.In tot acest timp se spumeaza.Legumele fierte tari,se taie in felii si rondele morcovii.
Intr-o tigaie se pune putin ulei impreuna cu ceapa si cu ardeiul tocat.Se soteaza pana legumele devin moi,adaugandu-se cate putina supa ramasa de la rasol.
Rasolul portionat se asaza intr-o tava.Peste bucatile de carne se toarna un amestec din faina frecata cu mustar si diluat cu berea,precum si legumele din tigaie.(ceapa si ardeii)Se adauga cimbru.Se lasa la cuptor pana se leaga sosul.
Dupa ce se scoate din cuptor,fiecare portie de carne impreuna cu sosul,se asorteaza cu legumele fierte scoase din supa,alaturi de rosii cuburi asezonate cu cimbru tocat si patrunjel.
Servire:
Se serveste cald ,ca preparat de baza.Nu mai necesita garnitura.

Pui tandoori

Ingrediente:
1 pui,
Iaurt 1 kg,
ardei iute tocat,10 gr
usturoi 4 catei
piper 1 vf. de lingurita
boia dulce 25 gr.
boia iute 1 vf de lingurita
chimen 1 vf. de lingurita
ghimber proaspat 200 gr.
macinat sau pudra 1 lingura
sare 30gr
Preparare:
Puiul se spala,se curata,se taie pe sira spinarii o data si obtinem doua jumatati,apoi fiecare bucata in doua,si tot asa ,avand grija ca si bucatile de pe spinare sa aiba in componenta si bucati din piept ,aripa sau pulpa.Bucatile trebuie sa aiba cam 100 de grame daca-l taiem in 16 si are peste 1,5kg
Toate condimentele de mai sus se pun intr-o piulita si se bat pana se formeaza o pasta fina.Se poate face si in blender,Cu aceasta pasta se condimenteaza iaurtul.Puiul se pune intr-o tava si se pune peste el iaurtul condimentat,se baga tava in frigider 12 ore.
Se scot bucatile din iaurt,fara a indeparta iaurtul de pe ele se trag in tepuse sau frigarui de fier si se baga in cuptor.Daca nu aveti frgarui faceti unele din lemn,folosind lemn verde din crengi,sau mai simplu,puneti carnea direct pe gratarul din cuptor,avand grija sa puneti o tava sub gratar sa nu se arda cuptorul si sa umpleti casa de fum.
Este gata foarte repede,fiindca este deja marinat in iaurt.Cam 30 de minute la foc potrivit,dar nu lasati prea mult daca se inchide la culoare.Culoarea trebuie sa fie rosu inchis.Pentru verificare puteti apasa cu degetul,daca este tare,deja este gata.
Orice garnitura este potrivita.