Calatorii,Preparate Romanesti,Mediterana,Asia,Franta,Slow Food.

miercuri, 16 martie 2011

Pui Biryani


Reteta Indiana 6 portii
piept pui cu os si copanele 1,000kg
Iaurt 0,400kg
Tumeric pudra 1 lingurita
Coriandru pudra 1 lingurita
Ghimbir pudra 1 lingurita
Usturoi zdrobit 1 lingura
Ceapa 10 bucati
Scortisoara bete 2 buc
Cuisoare 10buc
Frunze curry 4 buc
Cardamon 4 boabe
Menta proaspata tocata 1 lingura
Coriandru verde tocat 1 lingura
Ardei iuti 3 bucati
Rosii cuburi 4 bucati
Orez basmati 0,500kg
Ghee 1 lingura
Cartofi 0,700kg
Sofran 1 vf. de cutit10 minute sa fie pe jum,atate fiert
Sare dupa gust
Preparare :
Ceapa se taie pestisor si se prajeste in ulei pana se brunifiaza,apoi se scoate pe hartie absorbanta.Intr-o tigaie larga se pun trei linguri de ulei in care se pun ardeii iuti tocati,chimen,coriandru praf,cuisoare,ghimbir,frunze de curry si se prajesc 2 minute.Se adauga apa sa nu se arda.Se pun bucatile de carne care se prajesc pe jumatate.(bucatile de carne se pun la marinat din timp in iaurt cu sare,menta verde,ardei iuti tocati,)
Orezul se spala in multe ape,pana cand apa ramane limpede,apoi se pune la fiert in 1,5 l apa cu sofran si scortisoara,10 minute sa fie pe jumatate fiert.
Intr- o olita se pun cartofii taiati in jumatati,in apa cu sofran,sa fiarba pe jumatate.
Intr-un vas mai larg si gros(tuci),se asaza straturi din orez,carne cu sosul format,ceapa rumenita,cartofi,se continua pana la epuizarea ingredientelor,terminand cu orezul.Vasul se completeaza cu apa de la cartofi,se acopera si se lasa la foc foarte mic pane cand toate ingredientele se fac foarte bine.

Gulas Unguresc


Pt. 10 portii

Carne de porc(pulpa sau spata) 1,700kg

Cartofi 1,500kg

Ceapa 0,500kg

Morcovi 0,300kg

Telina 0,300kg

Ardei gras 0,200kg

Patrunjel rad. 0,200kg

Rosii 0,300kg
Verdeata 2 legaturi

Cimbru 1 legatura

Usturoi 0,100kg

Vin alb sec 1 pahar

Paprika 1 lingura

Chimen 1 lingura

Sare dupa gust

Piper dupa gust
foto wiki

Preparare: Pentru o buna reusita a preparatului,este necesara respectarea metodei de preparare,adica:

se infierbanta o cratita larga,de preferat foarte groasa(tuci daca e posibil) in care se pun uleiul si condimentele(usturoiul pisat,chimenul,cimbrul,paprika dulce).Dupa 3 minute cand s-a dezvoltat aroma se adauga ceapa tocata,care se lasa pana se face ceapa sticloasa.Se adauga toate legumele radacinoase tocate dupa preferinta(felii,rondele sau julien).Se adauga carnea taiata in cuburi mari,si se amesteca continuu,sa nu se prinda.Se adauga cate o ceasca de apa(preferabil supa de oase)la 10 minute,iar focul trebuie sa fie mic.Procedeul trebuie sa fie de innabusire nu de calire sau prajire.Cand s-au muiat legumele,se pun cartofii taiati cuburi mari(chiar sferturi) si se adauga apa calda cat sa cuprinda amestecul din cratita,nu mai mult.Cratita se acopera si se da la foc mic,sa nu clocoteasca.Evitati sa amestecati in cratita pentru a nu sfarama cartofii.

Cand au fiert cartofii adaugati rosiile taiate cuburi,vinul alb,sarea,piperul si verdeata plus o cana doua de apa,in functie de cat de zemoasa vreti sa fie mancarea.Puteti mari flacara sa dea un clocot dupa care opriti focul si acoperiti,pana in momentul serviri.
Insotiti cu o sticla de vin alb sec.