Calatorii,Preparate Romanesti,Mediterana,Asia,Franta,Slow Food.

duminică, 12 septembrie 2010

Salsa verde

Ingrediente pentru 1kg de produs.
Ansoa 250gr
Ulei de masline 300ml
Usturoi 150ml
Busuioc 50gr
Verdeata 50gr
Menta 50gr
Lamai 100gr
Apa minerala 200ml
Preparare:
Ansoa se pune in apa calda la desarat apoi se scuge.Usturoiul se curata si se piseaza.Lamaile se storc.Toata ingredientele se pun in blender.Dupa mixare se da la rece.
Sosul se foloseste la preparatele din peste.

Fasole picanta Spaniola

Ingrediente pentru 10 portii:
Fasole alba 1 kg
Menta 50gr
Chilli 50gr
Chorizo 200gr
Ceapa rosie 150gr
Coriandru 50gr
Masline 300gr
Ulei de masline 50gr
sare,piper
Preparare:
Fasolea se pune la umflat 8 ore,apoi se fierbe si se arunca apa,care se inlocuieste cu apa calda continuindu-se fierberea.Maslinele se oparesc si se desareaza.
Intr-o tigaie se infierbanta uleiul in carew se pune chorizo,sau un carnati de acelasi tip taiat cuburi mici,ceapa tocata,maslinele,si ardeiul tocat marunt.Fasolea fiarta bine se scurge si se amesteca cu ingredientele din tigaie.In mancare se mai adauga menta si coriandrul verde tocate marunt,si se condimenteaza.
Servire:
Se serveste calda sau rece ca aperitiv.

Crostini

Paine veche 1 kg
Ceapa(in sezon ceapa verde) 250gr
Branza de oi 300gr
Oregano 10gr
Ulei de masline 30ml

Preparare:
Painea taiata felii se pune pe tava,se stropeste cu ulei,se presoara co oregano si se introduc la cuptor.Se rumenesc putin,se retrag si se lasa sa se raceasca.Se pune branza pe fiecare felie,se pune ceapa taiata pestisor,si se dau din nou la cuptor 2-3 minute.Se servesc ca gustari,dar se pot servi alaturi de supe diferite.

Taitei de orez cu creveti tiger

Inrediente:
Taitei de orez 1 kg
morcovi 100gr
ceapa 100gr
telina 100gr
dovlecei 100gr
chili 100gr
ardei gras 100gr
usturoi 50gr
patrunjel verde 50gr
creveti tiger 900gr
pancetta 200gr
ulei de masline 80ml
vin alb sec 100ml
aceto balsamico 30ml
miere de albine 30gr
sare,piper
Preparare:
Morcovii,ceapa,telina,dovleceii,ardeii,se spala,se curata si se taie julien. ardeii iuti se toaca,usturoiul se taie feliute,pancetta se taie julien.Intr-o tigaie se infierbanta uleiul si se pun crevetii la foc iute pa se inrosesc.Se scot si se pun toate legumele odata,amestecand continuu,pentru ca toate sa prinda o crusta.Cand legumele sunt crocante se adauga otetul balsamic si se amesteca pentru a se colora toate legumele.Se lasa focul mic,se pun crevetii peste legume,se pune tot vinul odata,se condimenteaza cu sare si piper si se acopera,pentru 5 minute,sa fiarba innabusit.In acest timp taiteii de orez se oparesc cu apa fiarta lasandu-i sa se umfle,dupa care se scurg si se monteaza pe farfurii.Pe fiecare farfurie se pun legume si sos,cu creveti si verdeata tocata proaspat.
Servire:
Se servesc calzi,cu putin parmezan adaugat in momentul servirii.

Tagliatelle Vongole

Ingrediente pentru 10 portii:
sosul,
ulei de masline 30ml
rosii cherry 200gr
ardei gras 200gr
usturoi 100gr
busuioc verde 50gr
pancetta feliata 300gr
pasta tomate 100gr
oregano 5gr
sare,piper
scoicile
proaspete 2 kg sau
congelate 750gr
unt 50gr
taitei 100gr
vin alb 100ml
usturoi 50gr
chilli 2 buc. medii
ierburi,verdeata 20gr
Preparare sos:
se infierbanta o tigaie cu uleiul in care se pune panceta taiata julien si ardeiul taiat la fel.Cand pancetta este crocanta se adauga rosiile taiate in jumatati,usturoiul pisat,si busuiocul tocat pentru timp de 3 minute amestecand continuu.Pasta de tomate se dilueaza cu putina supa sau apa si se pune in tigaie,se lasa sa fiarba 10 minute dupa care se adauga un pahar de apa sau supa s se mai lasa 3 minute sa fiarba.Se condimenteaza cu sare,piper si oregano.Se tine la cald.
Preparare taitei si scoici:
Taiteii se fierb in 2 litri de apa,se scurg si se clatesc cu apa rece.
Intr-o tigaie se pune untul la topit,se toaca ardeii iuti si se pun in unt,dupa 3 minute se adauga scoicile,vinut si usturoiul taiat feliute,se arunca un praf de sare si se acopera(atunci cand sunt scoici proaspete,pentru a fierbe in abur si a se deschide)Dupa ce s-au deschis se pun verdeturile si se condimenteaza pentru gust,se mai lasa acoperit inca 5 minute impreuna cu taiteii.
Daca folositi scoici congelate fara cochilie,nu este necesar sa acoperiti,lasati scoicile la foc mare 10 minute.
Servire:
Taiteii se monteaza pe farfurie sau platou calde,cu scoicile si sos cald deasupra.