Calatorii,Preparate Romanesti,Mediterana,Asia,Franta,Slow Food.

marți, 3 august 2010

Tarte tatin

De obicei tartele tatin se fac cu mere,dar se pot face cu orice fruct,uneori se fac si cu legume cum ar fi rosiile sau ceapa.Veti gasi multe retete dar trebuie s-o gasiti pe cea care se potriveste dv. daca nu o puteti adapta,modificand cantitatile.Ma refer la faptul ca fiecare om are in casa vase de marimi diferite. Uneori cantitatile dintr-o anumita reteta nu se potrivesc cu vasul dv de gatit,este de vorba de vasul folosit pt.cuptor mai ales.
Ingrediente:
aluat -300gr faina
-200gr unt sau margarina
-125 gr. zahar
-2 oua
-un praf sare
-un praf bicarbonat
-razatura de lamaie
Ouale se bat cu zaharul,toate ingredientele se framanta bine si se modeleaza aluatul sub forma de bila,se inveleste in folie si da la rece 1 ora.
Intr-o tigaie cu maner de fier ca sa poata fi introdusa in cuptor,sau o tava rotunda se pune 100 de grame de unt,100gr de zahar,scortisoara,esenta de vanilie si se lasa la foc mic.Merele se taie in doua si li se scoate miezul.Pentru o tarta deosebita,mai frumoasa decat celelalte care v-au fost prezente de altii,folositi mere mari si nu le curatati de coaja.Dupa ce ati scos miezul,asezati merele jumatati,vertical in tava sau tigaie.Lasati pe flacara pana cand intindeti o foaie rotunda de marimea tavii,acoperiti imediat merele din tigaie sau tava,avand grija sa introduceti marginile aluatului intre mere si marginile tavii.Vasul se introduce in cuptor.Cand este gata se scoate si se rastoarna pe o tava.

nota: cand puneti merele veti grija sa le presati foarte bine,chiar sa sa le inghesuiti,pentru ca scad si raman locuri libere intre ele.Nu am dat cantitati deoarece cum am spus fiecare are acasa vase de marimi diferite.Pentru acest mod de a realiza tarta este bine sa pregatiti minim 2,5 kg de mere,avand in vedere ca sunt si puse vertical.Dupa ce se raceste se taie,iar in momentul servirii se pudreaza cu zahar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu