Calatorii,Preparate Romanesti,Mediterana,Asia,Franta,Slow Food.

duminică, 21 noiembrie 2010

tempura de legume

Aluat de tempura:
apa rece de la frigider 0,250
faina 0,250
sare
gheata
Apa se amesteca cu faina si sarea.In aluatul obtinut se adauga gheata pentru a mentine temperatura scazuta.
Legumele:dovlecei,vinete,ciuperci,rosii,ardei grasa,ardei iuti,ceapa verde,toate se sareaza si se las a la scurs,se dau prin aluat si pun in uleiul fierbinte imediat.Se scot pe hartie absorbanta si se servesc cu sosul tempura.
Alta varianta:
Aluatul se face cu ou,se aromeaza cu ghimbir ,usturoi,ceapa verde tocata si se raceste bine.
Intre aceste legume se pot pune si muraturi,taiate sub forma de degetele sau fructe.

SOS SOIA PT TEMPURA

Ingrediente

10 Portii

0,700 L apa fiarta

0,200 L sos soia

2 lingurite de sake

2 lingurite mirin

1 cub de sos de peste

Apa se pune la fiert si se adauga celelalte ingrediente,dupa un clocot se lasa la racit pana in momentul servirii.

nota:sake si mirin,explicatii pe http://gurmandtraveler66.bule.ro


sos de hrean cu smantana

Sos de hrean pt 1 kg

hrean 0,500 kg
smantana 0,500 kg
ulei 0,100 L
sare 20 gr

Hreanul se curata si se rade fin,sau se da intr-un blender,se adauga sarea,uleiul si smantana,amestecandu-se pentru omogenizare.

sos de mere pentru Taffelspietz

Pt. 1 kg de sos:

Mere 1,2 kg
Miere de albine 0,2kg
Sare,piper alb, dupa gust
Otet de mere 0,2 L
Unt 0,3 kg

Merele se curata de coaja si cotor,se pun la fiert,intr-un litru de apa,cu sare.Cand merele sunt fierte bine se scurge apa si se amesteca cu celelalte ingrediente,apoi toate se pun in blender si se mixeaza.Se agdauga apa in care au fiert,pana se obtine consistenta dorita.(daca doriti un sos moale)

Taffelspietz


Taffelspietz,este un preparat specific austriac,si se spune ca nu lipsea de pe masa imparatului Franz Ioseph I.
Carne de obicei vrabioara sau antricot este fiarta bucata intreaga si se transeaza dupa fierbere.Se fierbe cu legume radacinoase,ceapa si condimente.Dupa fierbere se lasa la scurs si se transeaza dupa ce se racoreste putin.Se insoteste cu sos de mere si sos de hrean cu smantana.Garnitura obisnuta sunt cartofii feliati rondela si copti in cuptor