Calatorii,Preparate Romanesti,Mediterana,Asia,Franta,Slow Food.

vineri, 30 iulie 2010

Bulz Boieresc
Ingrediente:
Pt.10 portii
10 portii de mamaliguta mai tare.
Branza burduf 1.000kg
Gorgonzola sau alta branza cu mucegai 0,200kg
Kaizer sau sunculita taraneasca afumata 0,300kg
Cabanos sau carnati de plescoi 0,300kg
Vin alb sec 0,100 L
Unt 0,150kg
Smantana 0.500kg
Nucsoara 1 varf de lingurita
Zahar 0,050kg
Suc de lamaie 0,020 L
Sare.piper alb

Mod de preparare:
Cat este calda mamaliga se modeleaza sub forma de bile,se umple fiecare bila cu 100 de grame de branza de burduf.Se asaza pe o tava si se aplatizeaza f.putin deasupra.
Intr-o tigaie se pune 50gr. de unt sa se topeasca,dupa care se pune smantana si branza gorgonzola.Se lasa sa se topeasca branza si scada putin pana se leaga sosul.Se condimenteaza cu sare,piper alb,zahar,suc de lamaie si nucsoara.
Restul de unt se pune la topit,in el se pun bucatile de kaizer si carnati taiate subtire.Se rumenesc,iar la sfarsit se sting cu vin.
Tava cu bulz se introduce la cuptor,sa se topeasca branza.In mod traditional se coace pe jar,daca aveti aceasta posibilitate.
Servirea:
Pe farfurie se asaza bulzul,peste el se pune sosul din smantana si gorgonzola.La sfarsit se presoara kaizerul si carnaciorii crocanti.
Se serveste ca gustare calda.

miercuri, 28 iulie 2010

Papa Rellena


Papa Rellena,sunt niste cartofi umpluti,originari din Peru,dar sub alta denumire se gasesc in toata America Latina.
Reteta 6 portii
Ingrediente pt aluat:
Cartofi 2 kg
Oua 2 buc.
Faina de grau 0,200kg
bicarbonat 1praf
Sare,piper
Umplutura:
Carne tocata de vita 0,500kg
oua 2 buc
ceapa 0,200kg
patrunjel si coriandru verde 2 legaturi
arde iuti 2 bucati
faina 0,050kg
sare,piper,boia de ardei dulce,
Pentru Salsa Criolla
ceapa 1 buc.;sfecla rosie din conserva 100gr.;avocado 1 buc.;ardei iuti 1 buc.;rosii 1 buc,oregano,ulei de masline,otet de vin.Aceste ingrediente se taie julien si se rad,se combina,se condimenteaza si se asezoneaza,formand un fel de salata.Aceasta salsa serveste drept garnitura la preparatul principal.
Mod de preparare:
Aluatul se face din cartofii fierti si apoi curatati,care se zdrobesc.Acestia se amesteca cu ouale,faina si bicarbonatul,si se condimenteaza.Se framanta bine si se dau la rece pentru 2 ore,sub forma unor bile,invelite in nailon.
Umplutura se face din carne ,oua,ceapa tocata fin,usturoi,verdeata si faina.Se condimenteaza si se framanta bine,se pune in folie si se da la rece.
Dupa doua ore se scoat bilele de aluat,se ia cate una in palma,se face o adancitura si se umple cu tocatura.Se acopera bine si li se dau o forma rotunda,avand mainile umezite,se pun din nou in frigider.Se scot dupa o ora si se prajesc in baie de ulei ulei fierbinte.
Preparatul se serveste cald sau rece,impreuna cu Salsa Criolla.
Foto wikipedia

marți, 27 iulie 2010


Cartofi Babka! 6 persoane
ingrediente:
cartofi 2,00kg
costita afumata 0,250kg
ceapa 0,250kg
oua 4 buc
pesmet 0,050kg
ulei 0,050 L
usturoi 1 catel
sare,piper,dupa gust
Peparare:
Cartofii se curata se spala si se taie sferturi,apoi se pun la fiert in apa rece cu sare.Dupa fierbere se face un piure simplu.Dupa ce se mai racoreste,se bat ouale si se incorporeaza in acest pire.
Ceapa se toaca,costita se taie julien,usturoiul se zdrobeste.Toate acestea impreuna se pun intr-o tigaie cu 30ml de ulei si se rumenesc.Se pun toate in piure si se amesteca bine.Intr-o tava unsa cu ulei si pesmetata se pun cartofii si se da la cuptor,pana cand se rumeneste.Se serveste fierbinte cu o lingura de smantana.
Foto :wikipedia

CVAS
Kvas,este o bautura traditionala in Rusia si in Belarus.
Ingrediente:

15 l apa, 800 g zahar, 3 lamai, 200 g stafide, 25 g drojdie, 1/2 lingurita bicarbonat

Mod de preparare:

Se pune intr-o oala sau alt vas mare zaharul, lamaile taiate bucati si stafidele. Se opraesc cu apa clocotita. Se acopera vasul cu un servet. Cand s-a racit apa cat suporta degetul, se pune drojdia muiata cu putina apa si jumatete de lingurita de bicarbonat. Se lasa sa fermenteze 12 ore, apoi se strecoara si se toarna in sticle, dupa ce s-au pus in fiecare cate 3-4 stafide.

Se inchid sticlele cu dot fiert, se leaga fiecare bine cu sfoara, ca sa nu sara dopul, si se mai tin 2 ore la cald, apoi se pun la rece. Dupa 2-3 zile cvasul este bun de baut
FOTO:wikipedia

luni, 26 iulie 2010

Mancare din Maldive,Bis Haluvaa


Bis haluvaa este un desert Maldivian.
oua 24 de buc
Zahar pudra 500gr
Unt clarifiat 500gr
lapte condensat 390ml
100ml de apa
Preparare:
Bateti ouale cu zaharul pana se fac cremoase.Adaugati laptele si mai bateti 5 minute.adaugati apa si amestecati.
Compozitia se pune la fiert intr-un vas gros,si se fierbe amaestecand continuu pana scade la jumatate.Se adauga untul si se amesteca continuu pana se leaga aceasta compozitie si incepe sa se desprinda de peretii vasului.Turnati aceasta compozitie intr- tava unsa cu unt si lasati-o sa se raceasca dupa care taiati in forma si marimea dorite.Se poate pastra pana la o saptamana in frgider.

Retete din Maldive Kukulhu Musanmaa pt, 4 persoane(30min)


pui 1kg fara piele,taiat bucati de 7-8cm
coriandru uscat
praf curry
ceapa 200 gr
ghimber 50gr
ardei iute 2-3 bucati
ghee(unt clarifiat)30gr*
Ramp leaf**
zahar pudra 1 lingurita
lapte de cocos400ml
pinoli 200gr
smochine 200gr
ulei de masline
sare
Preparare:
Incalziti intr-o tigaie untul si puneti jumatate din ceapa tocata ,lasati pana devine transparenta,adaugati stafidele si pinolli.
Adaugati uleiul si puneti restul de ceapa,usturoiul zdrobit ardeiul iute taiat sferturi ,mestecati usor pana se prajesc toate.
Peste toate acestea puneti puiul taiat bucati,lasati-l 5 minute sa prinda culoare si pune peste el laptele de cocos cu celelalte ingrediente si condiment.Lasati sa se faca incet,pana se leaga sosul si puiul este facut.Tigaia trebuie acoperita cu un capac.

*untul acesta il puteti obtine si acasa punandu-l intrun bol si frecandu- cu o lingura.La interval de cateva secunde se strange apa,scurgeti-o si continuati sa frecati pana nu mai iese apa.Faceti asta la temperatura camerei.
*ramp leaf sunt niste frunze exotice daca nu le gasiti,renuntati la ele.