Calatorii,Preparate Romanesti,Mediterana,Asia,Franta,Slow Food.

miercuri, 16 martie 2011

Gulas Unguresc


Pt. 10 portii

Carne de porc(pulpa sau spata) 1,700kg

Cartofi 1,500kg

Ceapa 0,500kg

Morcovi 0,300kg

Telina 0,300kg

Ardei gras 0,200kg

Patrunjel rad. 0,200kg

Rosii 0,300kg
Verdeata 2 legaturi

Cimbru 1 legatura

Usturoi 0,100kg

Vin alb sec 1 pahar

Paprika 1 lingura

Chimen 1 lingura

Sare dupa gust

Piper dupa gust
foto wiki

Preparare: Pentru o buna reusita a preparatului,este necesara respectarea metodei de preparare,adica:

se infierbanta o cratita larga,de preferat foarte groasa(tuci daca e posibil) in care se pun uleiul si condimentele(usturoiul pisat,chimenul,cimbrul,paprika dulce).Dupa 3 minute cand s-a dezvoltat aroma se adauga ceapa tocata,care se lasa pana se face ceapa sticloasa.Se adauga toate legumele radacinoase tocate dupa preferinta(felii,rondele sau julien).Se adauga carnea taiata in cuburi mari,si se amesteca continuu,sa nu se prinda.Se adauga cate o ceasca de apa(preferabil supa de oase)la 10 minute,iar focul trebuie sa fie mic.Procedeul trebuie sa fie de innabusire nu de calire sau prajire.Cand s-au muiat legumele,se pun cartofii taiati cuburi mari(chiar sferturi) si se adauga apa calda cat sa cuprinda amestecul din cratita,nu mai mult.Cratita se acopera si se da la foc mic,sa nu clocoteasca.Evitati sa amestecati in cratita pentru a nu sfarama cartofii.

Cand au fiert cartofii adaugati rosiile taiate cuburi,vinul alb,sarea,piperul si verdeata plus o cana doua de apa,in functie de cat de zemoasa vreti sa fie mancarea.Puteti mari flacara sa dea un clocot dupa care opriti focul si acoperiti,pana in momentul serviri.
Insotiti cu o sticla de vin alb sec.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu